Outplacement er vigtigt i IT-projekter

Begrebet outplacement kan ofte oversættes som genplacering eller omskoling, og der er tale om den proces, som virksomheden og medarbejderen sammen gennemgår, når virksomheden ikke længere har brug for den pågældende medarbejder.

Outplacement er derfor en hjælp for medarbejderen men en udgift for firmaet, og derfor er outplacement ikke anvendt i alle brancher. Ved mange IT-projekter kan det alligevel være en fordel for firmaet at give sine medarbejdere en god afsked, når man af forskellige årsager må afskedige dem fra det nuværende arbejde.

Der er altid mangel på veluddannede IT folk, så derfor kan man ofte få behov for at ansætte den fyrede medarbejder igen på et senere tidspunkt.

Årsager til fyring af medarbejdere

De typiske årsager til, at man må afskedige nogle medarbejdere på IT-området, er disse:

 

  • Budgetnedskæringer.
  • Omstrukturering.
  • Nedgang i omsætning og indtjening.
  • Ineffektive medarbejdere.
  • Fusioner og overtagelser.
  • Ønske om nedsættelse af driftsomkostningerne.
  • Usikkerhed på det økonomiske klima.
  • Ændring af firmaets strategi.
  • Medarbejderens ønske om andet karrierevalg.

 

Hvis IT-medarbejderen generelt har ydet en god indsats, men der ikke er behov for vedkommende i de kommende IT-projekter, så kan en outplacement proces derfor være en nærliggende løsning, og medarbejderen får samtidigt et loyalt og taknemmeligt indtryk af virksomheden. Visse top-medarbejdere får ofte i samme anledning et gyldent håndtryk, som er en økonomisk kompensation til afskedigelsen.

Hvordan foregår et outplacement forløb?

Der findes ikke faste regler for, hvordan et outplacement forløb skal foregå, men normalt er der tale om support, rådgivning og hjælp til at finde et tilsvarende job. Muligvis kan der også blive tale om efteruddannelse eller nogle kurser, der gør medarbejderen i bedre stand til at finde et job. På den måde bliver outplacement en nem overgang for medarbejderen.

Hvis jeres firma ikke selv råder over resurserne til et outplacement forløb, så kan man heldigvis tage kontakt med professionelle partnere på området. Unique Human Capital er eksperter i outplacement forløb, og derfor kunne det være en god idé at anvende dem som en effektiv sparringspartner.

Når virksomheden tilbyder de afskedigede medarbejdere et effektivt outplacement forløb, så sender det også et positivt signal til de tilbageværende medarbejdere. Medarbejderen i et outplacement forløb får både individuel støtte og support, men også nogle nyttige og konkrete værktøjer, som medarbejderen kan anvende i den forestående jobafklarings-og jobsøgningsproces.