3 gode råd til at sikre din it-sikkerhed

Digitaliseringen har på mange områder taget over. Og eftersom vi bruger nettet som aldrig før, er det også vigtigt, at vi sørger for, at vores it sikkerhed er i top – på den måde kan du nemlig selv mindske risikoen for phishing eller hacking af din computer.

Installer et antivirus-program på din computer

Uanset om du har en PC og Windows, eller du i stedet har en Mac, er det nødvendigt, at du installerer et antivirus-program på din computer. Med et virusprogram får du antivirus og antispyware – og vælger du et program med firewall, øger det din it-sikkerhed.

Mange af de it-trusler, som din computer udsættes for i det daglige, kommer fra helt normale programmer som de fleste har liggende på computeren. Derfor er det strengt nødvendigt, at du sikrer dig bedst muligt med et virusprogram, der kan opsnappe eventuelle it-trusler.

Vælg en sikker og stærk adgangskode

Overalt på nettet skal du oprette forskellige logins og kodeord. Det gælder også på dine enheder. Sørg for, at du ikke bruger den samme kode overalt, du færdes, selvom det er fristende, da det gør det langt lettere at huske. Varier dine kodeord, og sørg frem for alt for at lave stærke adgangskoder.

Det vil sige koder, der ikke bare er dit navn eller eksempelvis 1234. Vælg i stedet en kode, som kombinerer store og små bogstaver med tal – og som er svær at gætte for udefrakommende. Del heller aldrig dine koder.

Vær kritisk over for websider, emails og venneanmodninger

Kommer du ind på en hjemmeside, hvor du kan få et par Nike-sko eller andre mærkevarer til en slik, og det virker for godt til at være sandt, så er det højst sandsynligt også for godt til at være sandt. Vær kritisk og indtast aldrig personfølsomme oplysninger på et site, du ikke har tillid til.

Det samme gælder mistænksomme e-mails og venneanmodninger på de sociale medier. Får du en mail eller venneanmodning fra en, du ikke kender eller har tillid til, så godkend ikke. Mange it-kriminelle laver falske profiler i håbet om at snyde dig til at trykke på ondsindede links eller narre personlige data fra dig.