Undgå disse IT-trusler

Rigtig mange private og virksomheder er hvert år udsat for hacking. Faktisk har tæt på 9 ud af 10 af alle virksomheder været udsat for IT-kriminalitet i én eller anden variant. Det er dog langt fra det tal, der gør noget ved det. Enten fordi de ikke vil stå ved at være offer for hacking, eller også fordi de simpelthen ikke ved det – endnu.

Ransomware

Hackere spreder små ondsindede koder på din computer. Koderne kan blandt andet:

  • spærre for din adgang til dit operativsystem
  • stoppe applikationer
  • kryptere dine filer

Efterfølgende vil du modtage en opkrævning af en løsesum for at få fuld kontrol over din computer igen. Der er bare ingen garanti for, at løsesummen rent faktisk vil have en virkning. Der er ingen lempe for, at hackeren kan forlange endnu en løsesum – og endnu én.

Undgå at blive offer for Ransomware

Er skaden sket, er der ikke meget at gøre. Det er ikke anbefalelsesværdigt at betale penge for (måske) at få virksomhedens data tilbage. Meld altid IT-kriminalitet til politiet. Du kan dog forebygge og sørge for, at din virksomhed ikke bliver påvirket af et Ransomware angreb:

  • Opdater virksomhedens backup jævnligt
  • Opdater virksomhedens software jævnligt
  • Åben aldrig mails fra uautoriserede e-mails
  • Spred budskabet

Phising

Heldigvis er denne form for hacking efterhånden så velkendt, at det er de færreste, der falder for det. Alligevel er der en lille procentdel, der holder hackerne kørende med denne gammeldags metode. Hackerne sender enten sms’er eller e-mails ud med informationer, der skal virke så troværdige som mulige. Det kan f.eks. være, at sms’en tilsyneladende indeholder en besked fra din bank om, at din netbank er blevet spærret, og at du skal følge linket og indtaste oplysningerne for at aktivere netbanken igen. Gør du det, sidder der nogle og aflæser dine personlige oplysninger.

En anden form for denne fisken efter oplysninger (heraf ordet phising), findes i mailform, hvor du bliver lovet et samarbejde eller en mængde penge for at hjælpe med at overføre en formue. Denne version er ofte set med en nigeriansk prins som afsender og er heldigvis blevet flittigt delt på sociale medier.

Phising kan også lade sig gøre over telefonen, hvor nogle – oftest engelsktalende – personer ringer til dig for på den ene eller anden måde at lokke personlige oplysninger (nem-id, kontonumre, adgangskoder) ud af dig. For private og virksomheder, der udelukkende handler med danske kunder, undgås denne form for phising nemt ved blot at afvise udenlandske numre.

Opgiv aldrig dine personlige oplysninger til uautoriserede folk!

Øg din IT-sikkerhed med opdateret software. Det nyeste software kræver det nyeste hardware. Køb telefoner og computere til virksomheden med en Wupti rabatkode og spar penge på virksomhedens sikkerhed. Abonnementer kan du også få billigt med en Oister rabatkode.